مرغداریها
تأمین گرمایش مطلوب و تهویهی مناسب از مهمترین عوامل مؤثر در نگهداری و پرورش طیور میباشند كه بیتوجهی به هریک از این عوامل هزینههای اقتصادی فراوانی را برای صاحبان این صنعت در پی خواهد داشت؛ در ادامه این مقاله نقش این دو عامل در پرورش و نگهداری جوجههای گوشتی و تأثیر آنها بر ضریب تبدیل غذایی و بیماری آسیت به عنوان دو شاخص مهم در صنعت مرغداری، به اجمال مورد بررسی قرار گرفته است.
ضریب تبدیل غذایی
در مرغداریها میزان تبدیل مواد غذایی به وزن گوشت مرغ تولیدی عامل اصلی در تعیین سودمندی پرورش طیور گوشتی است. ضریب تبدیل غذایی بهعنوان مقدار غذای مورد نیاز بر حسب واحد وزن برای اضافه شدن یك واحد به وزن زنده مرغ تعریف میشود و مهمترین معیار اقتصادی در ارزیابی سودآوری گلههای پرورش جوجههای گوشتی میباشد. عوامل مختلفی بر ضریب تبدیل غذایی در جوجههای گوشتی مؤثر میباشند كه در این بخش دو عامل محیطی كه در ارتباط با گرمایش و تهویهی محیط هستند، مورد بررسی قرار گرفته است.
دمای سالن یكی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر ضریب تبدیل غذایی در جوجههای گوشتی دمای محیط میباشد. پرندگان جانورانی خونگرم هستند و بهرغم تغییر دمای محیط اطراف، درجه حرارت بدن آنها ثابت باقی میماند؛ از اینرو آنها مایلند تا كمترین تغییر در دمای محیطیشان صورت گیرد. در دماهای پایین، جوجهها جهت تأمین حرارت بدن خود، ناگزیر به استفاده از مواد مغذی مصرفی هستند؛ این موضوع تأثیر نامطلوبی بر ضریب تبدیل غذایی آنها خواهد داشت. از اینرو جهت دستیابی به ضریب تبدیل غذایی پایینتر، باید درجه حرارت مناسبی را در سالن برقرار نمود. بهعبارت دیگر، با نگهداری جوجهها در آسایش حرارتی، از طریق جلوگیری از مصرف مواد انرژیزا به منظور تولید حرارت، بهبود قابل توجهی در ضریب تبدیل غذایی آنها حاصل میشود. نظیر درجه حرارتهای پایین، درجه حرارتهای بالا نیز دارای تأثیرات نامطلوبی بر ضریب تبدیل غذایی جوجههای گوشتی میباشد، چرا كه در آن شرایط نیز جوجهها مجبورند مقداری از انرژی غذایی خود را از طریق مكانیسمهای بیولوژیكی صرف سرد كردن بدن خویش نمایند، این همان اتفاقی است كه در دماهای پایین نیز رخ میدهد.
تهویه در گرمایش با سامانههای هوایگرم افزایش دفعات تهویه سبب افزایش تلفات حرارتی در سالن میشود. انجام تهویه به ویژه در فصل زمستان در برخی موارد موجب كاركردن مداوم سامانههای گرمایشی سالن میشود. متأسفانه برخی از مرغداران در فصل زمستان بهمنظور كاهش مصرف سوخت، تهویهی كمتری را انجام میدهند. بایستی توجه داشت هرچند كاهش دفعات تهویه موجب مقداری صرفهجویی در مصرف سوخت میشود، اما سبب تحمیل چندین برابر هزینههای ناشی از بیماریهای طیور و همچنین پرورش نامناسب آنها میگردد؛ چرا كه هوای تازه برای مرغهای گوشتی به اندازه خوراك و آب مناسب اهمیت دارد؛ بنابراین كاهش دفعات تهویه روش مناسبی برای كاهش هزینههای سوخت در فصل زمستان نمیباشد.
سطح آمونیاک در سالن عامل دیگری است كه میتواند ضریب تبدیل غذایی را در طیور گوشتی افزایش دهد. تجربه نشان داده است غلظت ppm25 آمونیاك (این میزان از گاز توسط انسان نیز قابل تشخیص است)، به طور قابلملاحظهای بازده غذا و میزان رشد پرندگان را كاهش میدهد. گاز آمونیاك و سایر گازهای سمی در اثر تهویهی نامناسب به ویژه در فصل زمستان در سالن مرغداری جمع میشوند.
متخصصان اكیداً توصیه مینمایند كه پرورش دهندگان مرغ گوشتی باید در فصل زمستان نیز تهویهی سالن را به خوبی انجام دهند. میزان تهویه بستگی به نوع ساختمان، رطوبت، شرایط بستر و … دارد. حداقل 1 فوت مكعب هوا در دقیقه به ازای هر جوجه لازم است تا هوای كافی را طی اوّلین هفته تأمین نماید، اما این مقدار بایستی با افزایش سن جوجهها بیشتر شود. هر نیمساعت یك بار در اوّلین روز و به تدریج تا 6 بار در ساعت و در مدت بزرگشدن و رشد جوجهها تا هنگامیكه بزرگتر شوند و گرمای اضافی از خود ساطع كنند، این میزان تهویه باقی خواهد ماند .
كنترل دما در مناطقی كه بروز بیماری آسیت در آنها رایج است (مانند مناطق مرتفع) و همچنین در مناطقی كه اختلاف حداقل و حداكثر دمای شبانه روز زیاد است، باید از كاستن سریع دمای سالنهای پرورش جوجهها جلوگیری نمود. كاهش آرام و تدریجی دما موجب میشود جوجهها بدون ابتلا به آسیت به كاهش دما عادت كنند؛ در غیر این صورت بروز آسیت اجتناب ناپذیر است.
تهویهی مناسب در سالنهای پرورش جوجهها باید همواره تهویهی مناسب برقرار باشد و به تناسب تعداد و وزن بدن آنها و سایر شرایط اكسیژن كافی مورد نیاز آنها در همه حال تأمین گردد و از ایجاد گازهای زیان آور (مانند آمونیاك، دی اكسید كربن و منواكسید كربن) در هوای تنفسی آنها جلوگیری به عمل آید.
هر چه میزان تقاضای اكسیژن جوجهها افزایش یابد، ممكن است میزان ابتلا به آسیت نیز افزایش یابد. تلاش جهت رساندن دمای بدن به حد ایدهآل یكی از علل افزایش تقاضای اكسیژن توسط پرنده میباشد (در دمای ایدهآل پرنده نیاز به مصرف انرژی برای گرم كردن یا سرد كردن بدن خود ندارد)؛ زمانیكه این دما تغییر كند بدن پرنده نیاز به مصرف انرژی و همچنین مصرف اكسیژن اضافی برای تعدیل دمای بدن خود دارد. تحقیقات محققان دانشگاه جورجیا نشان میدهد كه كاهش 10 درجه فارنهایت دمای محیط، موجب افزایش قابل ملاحظهی ابتلا به بیماری آسیت در جوجهها میگردد.
عدم تأمین دمای مطلوب و همچنین عدم یكنواخت بودن توزیع دما سبب تجمع جوجهها در مناطق گرمتر و همچنین نزدیكترشدن جوجهها به یكدیگر جهت گرم شدن میشود. در این شرایط توزیع جوجهها در سطح سالن یكنواخت نخواهد بود و فضای اطراف هر جوجه كاهش خواهد یافت كه به هیچوجه مطلوب نیست و كاهش وزن و افزایش ضریب تبدیل غذایی آنها را در پی خواهد داشت. مطالعهای در دانشگاه Auburn نشان میدهد كه افزایش تراكم جوجهها از 2 ft9/0 به 2ft 8/0 به ازای هر جوجه، موجب كاهش وزن از 88/5 پوند به 77/5 پوند و همچنین افزایش ضریب تبدیل غذایی از 85/1 به 88/1 خواهد شد.
انواع سامانههای گرمایشی مورد استفاده در سالنهای مرغداری
صنعت مرغداری با حدود 12000 واحد در سطح كشور، در سال بیش از 800 میلیون لیتر سوخت مایع مصرف میكند؛ این در حالی است كه متوسط شاخص مصرف سوخت در واحدهای مرغداری كشور تقریباً معادل یك لیتر نفت گاز به ازای تولید یك كیلوگرم گوشت مرغ میشود كه این رقم تقریبا 5 برابر شاخص كشورهای صنعتی میباشد و طبق بررسیهای به عمل آمده، تلفات انرژی در كلیهی سالنهای مرغداری كشور بیش از 50 درصد است.
در صنعت مرغداری ایران استفاده از دستگاههای سنتی و البته غیر استانداردی بهنام « فر و چهارشاخ» به منظور گرمایش سالنهای مرغداری رایج بوده است. این دستگاه از یك چهارشاخ گازوئیلسوز و یك بُشكه یا یك منبع آبگرم مستعمل تشكیل شده است. استفاده از این دستگاه، علاوه بر ایجاد خطر آتشسوزی، منجر به بروز مشكلات عدیدهای میشود كه از آن جمله میتوان تولید گازهای خطرناك، توزیع نامناسب حرارت در محیط، بروز بیماریهای مختلف در طیور و … اشاره كرد.
گاه در زمان روشن كردن چهار شاخ تولید گاز و دوده تا حدی بالا میرود كه فضای سالن كدر میشود و دید را كاهش میدهد و از آنجا كه جوجهها تمایل به تجمع در اطراف منبع حرارتی دارند، اثر مضر چهار شاخ بهصورت افزونتری نمایان میگردد. وجود گازهای مضر در فضای مرغداری موجب از بین رفتن پرزهای سطوح مخاطی دستگاه تنفسی و ایجاد بستری مناسب برای ورود و تكثیر عوامل بیماریزا و میكرواورگانیسمها به دستگاه تنفسی طیور و كاهش سطح مقاومت فیزیكی پرنده به ویروس و سایر عوامل میباشد. درعین حال چهارشاخ با مصرف اكسیژن موجود در سالن و تولید زیاد گازهای مضر، سطح تنفسی جوجه را به شدت كاهش میدهد و اثر قابل توجهی بر رشد و وزنگیری جوجهها دارد، به طوری كه با مقایسه سالنی مجهز به چهارشاخ با یك سالن دارای سامانهی گرمایشی مدرن 10% انحراف در وزنگیری و تنها 5% انحراف در مصرف سرانه دان مشاهده شده است كه این بررسی دو موضوع بسیار مهم را در بر دارد:
1. استفاده از چهارشاخ میتواند تا 10% رشد را كاهش دهد.
2. ضریب تبدیل غذایی در چنین شرایطی افزایش مییابد؛ زیرا سالن دارای چهار شاخ رشد كمتری (در حدود 10%) نسبت به سایر سامانههای گرمایشی دارد؛ در صورتی كه مصرف دان این سالن تنها 5% كمتر از سالنهای مجهز به سامانههای گرمایشی دیگر میباشد.
از دیگر سامانههای متداول در واحدهای مرغداری، میتوان به كورههای هوای گرم (هیترها) اشاره نمود. این كورهها در بیرون سالن نصب شده و هوایگرم تولیدی آنها توسط كانالهایی در داخل سالن توزیع میشود. این كورهها علاوه بر مصرف سوخت زیاد و نصب و نگهداری بسیار دشوار، در ایجاد محیطی مطبوع برای طیور و پخش یكنواخت حرارت فاقد كارایی مطلوب میباشند.
استفاده از مادرگازی نیز یكی دیگر از روشهای تأمین گرمایش مرغداریها در ایران محسوب میشود. مادرگازی در ارتفاع پایین نصب میشود و حرارت را از طریق یك منعكسكننده به سمت پایین هدایت میكند. مصرف بالای انرژی و توزیع غیر یكنواخت حرارت در سطح سالن از مشكلات عمده این روش میباشد.
سامانههای دمندهی هوایگرم نوع دیگری از سامانههای گرمایشی میباشند كه در مرغداریها استفاده میشوند. این دمندهها برخلاف كورههای هوای گرم در داخل سالن بوده و در دو نوع تولید میشوند كه نوع اول دارای دودكش است در حالی كه نوع دوم كه از فناوری پیشرفتهتری بهره میبرد؛ فاقد دودكش میباشد و چنانچه بتوان سطح آلاینده های تولیدی این دستگاه را کنترل نمود، قابل استفاده می باشد.
لازم به توضیح است كه در صورت استفاده از دمندههای هوایگرم فاقد دودكش، بایستی میزان انباشت گازهای آلاینده در فضای مرغداری كه بهصورت محصولات احتراق بههمراه هوای گرم وارد فضای داخلی مرغداری میشوند، بهطور مستمر سنجش و كنترل گردد تا از عوارضی همچون بیماری آسیت در پرندگان جلوگیری شود.
وجود این گرادیان دمایی هزینهی انرژی مصرفی اضافی بر این واحدها تحمیل میكند، از اینرو لازم است صاحبان این واحدها در پی یافتن راهكاری برای كاهش این گرادیان دمایی باشند. یكی از این راهكارها استفاده از پنكههای سقفی میباشد كه در نزدیكی سقف نصب میشود و باعث گردش هوا در سالن خواهد شد. استفاده از این پنكهها موجب كاهش حدود oC 5 دمای هوای نزدیك سقف و حدود oC 3 افزایش دمای كف مرغداری می گردد. این تغییر گرادیان دمایی، 10 الی 30 درصد صرفهجویی در مصرف سوخت این واحدها را در پی خواهد داشت. با وجود این استفاده از این پنكهها كه گردش و چرخاندن هوا را در سالن انجام میدهند، موجب پخش گردوغبار و انتقال آلودگی در تمام پهنهی سالن میشود و با ایجاد كوران در مرغداری سلامت و رشد جوجهها را به خطر میاندازد.
همانگونه كه اشاره شد، یكی دیگر از سامانههای گرمایشی مورد استفاده در سالنهای مرغداری، مادرگازهای تابشی میباشند. موارد زیر از مهمترین مزایای مادرگازیهای تابشی نسبت به نوع مرسوم مادرگازی (جابهجایی) میباشند
• نصب در ارتفاع بالاتر
• گرمایش مطلوبتر
• تعداد دستگاه كمتر به دلیل پوشش حرارتی بیشتر ( 72-65 متر مربع بر هر دستگاه تابشی در مقایسه با 42-35 متر مربع پوشش حرارتی بر هر مادرگازی هوایگرم)
• گرادیان دمایی كمتر (دمای كف در این سامانهها oC 5/1 بیش از دمای هوای مجاور میباشد).
در ادامه این مقاله به مقایسهی این مادرگازیها با سامانههای گرماتاب خواهیم پرداخت. هر چند این دو سامانه تحت عنوان تابشی شناخته میشوند، اما درصد انتقال حرارت تابشی در گرماتاب بیش از مادرگازی تابشی است. به همین دلیل گرادیان دمایی بین سقف و كف سالن در سامانههای گرماتاب كمتر از مادرگازی میباشد و دمای كف مرغداری در گرماتاب oC 4 بیش از دمای هوای مجاور است (در حالی كه در مادرگازی تابشی دمای كف سالن تنها oC 5/1 از دمای هوا بیشتر میباشد). از سوی دیگر از آنجا كه گرماتاب در بالاترین ارتفاع سالن نصب میشود، توزیع حرارتی آن در سطح مرغداری یكنواختتر است و موجب پراكندگی مناسب طیور در سطح مرغداری میشود و از تجمع آنها جلوگیری میكند؛ در صورتی كه، جوجهها سعی میكنند هر چه بیشتر به مادرگازی نزدیك شوند. از سوی دیگر درصد بیشتر انتقال حرارت تابشی در گرماتاب سبب میشود كه زمان مورد نیاز برای گرمایش سالن در مقایسه با مادرگازی كاهش یابد كه این موضوع نیز كاهش هزینههای سوخت مصرفی را در پی خواهد داشت.
آرایشهای مختلف برای نصب گرماتاب در سالنهای مرغداری
برای تأمین گرمایش یكنواخت در سالن مرغداری، لولههای گرماتاب، معمولاً به شكل یك ردیف تكی از لولهها در امتداد طول سالن و در مركز سقف یا چندین ردیف كه با توجه به عرض سالن بهصورت موازی قرار گرفتهاند، نصب میشوند. اگر عرض سالن از 14 متر بیشتر باشد، معمولاً از دو ردیف لوله استفاده میشود.
در پایان مزایای كاربرد گرماتاب برای مرغداریها بهصورت اجمالی مرور میگردد:
• تأمین گرمایش مطلوب و مناسب در تمام سطح سالن
• امكان كنترل درجه حرارت (امكان تأمین دمای oC 32 در روزهای اول جوجهریزی)
• عدم چرخاندن غیر ضروری هوا و تقلیل انتقال آلودگی
• مصرف كم سوخت صرفهجویی به میزان60٪ نسبت به سایر انواع سامانههای گرمایشی
• تأمین گرمایش سریع (كاهش زمان پیشراهاندازی)
این در حالی است كه در سامانههای هوایگرم پیشگرم كردن سالن تا دمای oC 32 حدود 36 ساعت طول میكشد، گرماتاب در كمتر از 1 ساعت گرمایش مطلوب را فراهم مینماید.
• مصرف جزیی برق هر دستگاه تنها 1/0كیلو وات
• توزیع یكنواختتر حرارت و جلوگیری از ازدحام طیور
• كنترل رطوبت هوای سالن و خشكی كف سالن
• كاهش تلفات و امراض
• امكان شستوشو و ضد عفونی دستگاهها در هر دوره
• كاهش هزینههای راهبری و نگهداری
افزون بر مرغداریها، گرماتاب را برای گرمایش فضاهای پرورش سایر طیور همچون شترمرغ، بوقلمون و همچنین باغوحشها میتوان به نحو مطلوب بهكار برد.