سیستم گرمایش تابشی | بخاری و شوفاژ، از متداولترین سیستمهای ایجاد گرما در فصول سرد سال برای خانههای مردم است. افراد در خانههای خود، از بخاریها و شوفاژها برای گرم کردن خود استفاده میکنند. اما آیا میتوان از این سیستم برای گرم کردن فضاهای بزرگتر استفاده کرد؟ آیا میتوانیم با بخاری یا شوفاژ، فضاهای باز را گرم کنیم؟ یا اینکه باید به دنبال روشهای دیگری برای تامین گرمایش این محیطها استفاده کنیم. پاسخ این است که مکانیسم گرمایش سیستمهای معمولی به گونهای نیست که پاسخگوی نیاز فضاهای بزرگ و باز باشد. بنابراین باید از روشها و سیستمهای جدیدی استفاده کنیم تا بتوانیم گرمای مورد نیاز فضاهای باز و بزرگ را نیز تامین کنیم.
یکی از متداولترین و بهصرفهترین روشهای موجود، استفاده از سیستم گرمایش تابشی است. مکانیسم انتقال حرارت و توان دستگاههای آن به گونهای است که آن را برای محیطهای مختلف از جمله کارگاهها، گلخانه و … مناسب میکند.
تولید حرارت به روش سیستم گرمایش تابشی
سیستم های گرمایش تابشی حرارت را از طریق امواج الکترومغناطیس مانند مادون قرمز انتقال میدهند. در صورتی که حرارت از طریق امواج الکترومغناطیس منتقل شود، به آن گرمایش تابشی میگوییم. بدین معنی که برای انتقال حرارت به واسطه نیاز نداریم. اما چه روشهای دیگری برای انتقال گرما وجود دارد و کدام روش بهتر است؟
روش دیگر انتقال گرما، همرفت (انتقال حرارت جابهجایی) نام دارد. در این روش، از جابهجایی هوا جهت انتقال گرما استفاده میشود. بدین صورت که در ابتدا، سیستم گرمایش مدنظر، هوای سرد را جذب میکند؛ سپس آن هوا را گرم کرده و آن را به محیط برمیگرداند. این مکانیسم بهطور پیوسته انجام میشود تا محیط گرم شود. پس به صورت کلی دو روش برای انتقال حرارت در سیستمهای گرمایشی وجود دارد: تابش مستقیم و همرفت.
هر دو روش کاربردهای مشخص خود را دارند. برای مثال از روش همرفت در بخاریهای خانگی، و از روش تابش در فضاهای بزرگ و باز استفاده میشود.البته روش دیگری هم برای انتقال گرما وجود دارد که «رسانش» نامیده میشود. انتقال حرارت در این روش در سطح اتمها و مولکولها صورت میگیرد که از حوزه بحث ما خارج است. در ادامه در مورد کاربردهای سیستم گرمایش تابشی صحبت خواهیم کرد و توضیح داده میشود که چرا استفاده از این سیستم در فضاهای بزرگ و باز مناسب است.
کاربردهای سیستم گرمایش تابشی
این سیستمها در اماکن و فضاهای متعدد و فراوانی مورد استفاده قرار میگیرند.
برخی از این اماکن عبارتاند از:
- رستوران و کافیشاپها
- مرغداری و دامداری
- گلخانهها
- کارگاههای صنعتی و تولیدی
- انبارهای بزرگ
- تراس و بالکن
- روف گاردن
- تالارها و پاساژها
- پارکینگها
- مساجد و مصلیها
- سالنهای ورزشی
حال به این موضوع میپردازیم که چه ویژگیای موجب میشود که از سیستم گرمایش تابشی در این فضاها استفاده شود؟ چرا سیستم گرمایش همرفت مورد استفاده قرار نمیگیرد؟
گفتیم که سیستم همرفت هوا را گرم میکند و هوای گرم منتقل شده به محیط، فضا را گرم میکند. اما مشکل اینجاست که هوای گرم بسیار سبکتر از هوای سرد است و به سمت بالا حرکت میکند. در نتیجه بخش قابل توجهی از حرارت ایجاد شده به سمت بالا حرکت کرده و هدر میرود. از آنجایی که در محیطهای بزرگ و باز فضای زیادی برای حرکت و جابهجایی هوا وجود دارد، استفاده از روش همرفت مناسب نبوده و موجب هدر رفت حجم زیادی از گرما میشود. اما سیستم گرمایش تابشی، برخلاف روش همرفت، گرما را به صورت مستقیم به اشیا و سطوح محیطی میتاباند و به این روش آنها را گرم میکند. سیستم تابشی، به طور مستقیم هوا را گرم نمیکند و بدین طریق، از هدررفت بیرویه گرما جلوگیری میکند.
انواع سیستمهای تابشی
به صورت کلی، سیستم های گرمایش تابشی را میتوان به دو نوع تقسیم کرد: موضعی و مرکزی
سیستم گرمایش تابشی موضعی
مشعل دستگاهها در این نوع، درون سالن مدنظر قرار میگیرد. بدین ترتیب احتراق در داخل سالن انجام میشود و برای تخلیه گازهای ناشی از احتراق، به به یک دودکش نیاز داریم.
سیستم گرمایش تابشی مرکزی
مشعل این نوع سیستمها در خارج از سالن مدنظر نصب میشود و در نتیجه نیازی به نصب دودکش وجود ندارد.
همچنین انواع دیگری از دستهبندیهای سیستم های گرمایشی تابشی وجود دارد. از جمله میتوان به دستهبندی بر اساس محل قرارگیری، نوع سوخت مصرفی و یا تقسیمبندی بر اساس محل مورد استفاده اشاره کرد.
دستهبندی بر اساس محل قرارگیری:
- سیستم گرمایش تابشی از سقف
- سیستم گرمایش از کف
- سیستم گرمایش از دیوار
دستهبندی بر اساس نوع سوخت مصرفی:
- سیستم تابشی گازی
- سیستم تابشی برقی
دستهبندی بر اساس محل مورد استفاده:
- سیستم گرمایش تابشی گلخانه
- سیستم گرمایش تابشی صنعتی
- سیستم گرمایش تابشی خانگی
مزایای استفاده از سیستم های گرمایش تابشی
استفاده از این سیستم، مزایای متعددی را برای مصرفکنندگان به همراه خواهد داشت. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نصب آسان و سریع
- عدم استفاده از جریان هوا برای گرمایش
- انتقال حرارت به صورت انتخابی به یک مکان خاص
- عدم نیاز به راهاندازی یک موتورخانه مرکزی
- هزینه نگهداری و تعمیر کم
- گرمایش سریع فضای مدنظر
- کاهش هدررفت انرژی
- اشغال فضای کم
- ایمنی بالا
سیستم گرمایش تابشی گرماتاب
قطعات یک دستگاه مهمترین عاملی است که کارکرد صحیح دستگاه را تضمین میکند. برای اینکه از مزایای سیستمهای تابشی به صورت کامل بهرهمند شوید، لازم است برندی را انتخاب کنید که از قطعات با کیفیت و مرغوب برای تولید دستگاههای خود استفاده میکند.
سیستم های گرمایشی گرماتاب، که توسط شرکت ایران مشعل تولید و عرضه میشود، از قطعات با کیفیت و مرغوب ساخته شدهاند. برای مثال برخی از قطعات مشعل این سیستم، از کشورهای انگلیس و ایتالیا تهیه شده و مطابق با استانداردهای اروپایی تولید میگردد. همین امر سبب میشود که راندمان دستگاهها بالاتر بوده و انرژی مصرفی آن کاهش یابد. همچنین عمر مفید دستگاه افزایش یافته و استهلاک آن کاهش مییابد.
بخش پایانی
فناوری انتقال حرارت در یک سیستم گرمایش تابشی سبب میشود که بتوان از آن در محیطهای بزرگ و فضاهای باز استفاده کرد.
همچنین خطرات کمتر، مصرف انرژی پایینتر، توانایی تنظیم دمای مطلوب در محیط و مزایای بسیار دیگر این سیستم، موجب میشود که یکی از پرطرفدارترین مدل گرمایش در صنایع مختلف باشد.