بخاری سقفی و کاربردهای آن

بخاری سقفی یکی از سیستم‌های گرمایشی پرطرفدار است که در اماکن متنوع تولیدی، صنعتی، تفریحی و حتی مسکونی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
به همین علت ممکن است آن را به نام‌های متعددی همچون بخاری سقفی خانگی ، بخاری سقفی گلخانه ، بخاری سقفی سوله و یا حتی بخاری سقفی مغازه بشنوید. اما به صورت کلی همه‌ی این اسم‌ها به یک دستگاه اشاره دارند.
در این مقاله به صورت کامل توضیح داده‌ایم که علت پرکاربرد بودن بخاری‌های سقفی چیست؟ و چرا در محیط‌های مختلفی از آن استفاده می‌شود؟

بخاری سقفی تابشی چگونه کار می‌کند

برای درک نحوه کارکرد بخاری سقفی و مقایسه آن با سایر سیستم‌های گرمایشی، نیاز است ابتدا با سه نوع روش انتقال حرارت آشنا شویم.
روش اول، انتقال حرارت با استفاده از جریان جابه‌جایی (همرفتی) است. جریان جابه‌جایی (همرفتی)، نوعی انتقال حرارت است که از طریق جریان هوا صورت می‌پذیرد.
به طوری که ابتدا جریان هوای سرد توسط سیستم گرمایشی جذب می‌شود. سپس هوای سرد تبدیل به هوای گرم شده و در انتها هوای گرم به محیط منتقل می‌شود و محیط را گرم می‌کند.
اما در روش دوم، بدون وجود هوا نیز گرما انتقال می‌یابد. یعنی حرارت به طور مستقیم از سیستم گرم کننده به اشیا تابیده می‌شود. مثال بارز آن نیز نور خورشید است که به سیارات منظومه شمسی تابیده می‌شود. به این روش، تابش مستقیم گفته می‌شود.
و در روش سوم که به آن انتقال حرارت به شیوه «رسانش» گفته می‌شود، انرژی جنبشی بالاتر مولکول‌ها و اتم‌های گرم‌تر، گرما را به مولکول‌ها و اتم‌های سردتر منتقل می‌کند.
پس ما سه نوع انتقال حرارت داریم. جریان همرفتی، تابش مستقیم و رسانش.
اما سوال اینجاست که بخاری‌های سقفی از چه روشی گرما را منتقل می‌کنند؟ آیا این بخاری‌ها به جریان هوای پیوسته برای انتقال حرارت خود وابسته‌اند؟
پاسخ این است که هیترهای سقفی از روش دوم برای انتقال گرما استفاده می‌کنند. و استفاده از این روش موجب می‌شود که بتوان از آنها در فضاهای باز استفاده کرد. چرا که وجود جریان پیوسته هوا مانع گرم شدن محیط نخواهد شد.

انواع بخاری سقفی کدام‌اند

بخاری سقفی بر اساس نوع سوخت مصرفی آن به دو نوع بخاری سقفی گازی و

برقی تقسیم می‌شود.
اما به طور کلی بخاری سقفی را می‌توان به سه نوع تقسیم کرد:

  1. سرامیکی: قابلیت ایجاد دمای بسیار بالا در آن وجود دارد و معمولاً در صنایع و مراکز بزرگ استفاده می‌شود.
  2. زمینی: این نوع با یک پایه به زمین متصل می‌شود و در اماکنی که سقف ندارند استفاده می‌شود.
  3. مستقل: ظرفیت گرمایشی پایینی دارند، برای اماکن کوچک مناسب‌اند و قابلیت حمل آسانی دارند.

بخاری تابشی سقفی چه کاربردی دارد

هیترهای سقفی کاربردهای متنوع و متعددی دارند.
از بخاری سقفی می‌توان در رستوران‌ها، کافی‌شاپ، کارگاه‌های صنعتی، مرغداری، گلخانه، سالن‌های ورزشی و … استفاده کرد.
البته نوع بخاری تابشی سقفی مورد نیاز همه‌ی اماکن یکسان نیست. چرا که بعضی مکان‌ها به گرمایش و حرارت بیشتری نسبت به سایر نیاز دارند.
عواملی که باید به آنها هنگام انتخاب یک بخاری سقفی به آن دقت نمود:

  •  ارتفاع مکانی که قرار است در آن بخاری نصب شود
  • میزان دمای محیط
  •  میزان حرارت مورد نیاز
  • وسعت فضایی که باید گرم شود

اجزای سازنده بخاری تابشی سقفی

نحوه اطلاع از قطعات سازنده این دستگاه به شما کمک می‌کند تا در خرید بخاری حساس‌تر شوید.
چرا که اگر قطعات به کار رفته شده از استانداردهای لازم برخوردار نباشند، ممکن است مشکلات متعددی از جمله افزایش استهلاک دستگاه، افزایش مصرف سوخت، افزایش مخاطرات ایمنی و یا حتی خراب شدن کل دستگاه پدید آید.
پس قبل از انتخاب هیتر مدنظر خود، به قطعات به کار رفته شده در آن نیز دقت کنید.

  1.  مشعل: یکی از مهم‌ترین قطعات یک بخاری، مشعل آن است. حرارت در مشعل تولید می‌شود و به وسیله رفلکتور منعکس می‌گردد.
  2.  لوله تابشی: این لوله‌ها حرارت تولید شده در مشعل را با قدرت بالای خود به محیط اطراف منتقل می‌کنند.
  3. فن مکنده: این فن با ایجاد مکش باعث می‌شود تا مواد احتراق درون لوله‌ها به حرکت در بیایند.
  4. شعله پخش‌کن: این قطعه به حرارت مقاوم بوده و با پخش کردن حرارت، مانع هدر رفت گرما می‌شود.
  5.  رفلکتور: وظیفه انعکاس حرارت به عهده این قطعه قرار دارد.

مزایای استفاده از بخاری سقفی

مزایای استفاده از این نوع بخاری را می‌توان در چهار سطح مختلف مورد بررسی قرار داد:

  •  بعد فنی: طراحی بخاری سقفی به گونه‌ای است که توزیع یکنواخت گرما در آن با کاهش اتلاف منابع همراه است. چرا که
  •  انتقال گرما در آن به صورت تابشی بوده و وابسته به جریان هوا نمی‌باشد.
  •  جنبه اقتصادی: استفاده از هیترهای سقفی با کاهش مصرف سوخت، موجب کاهش هزینه‌ها می‌شوند. ضمن اینکه استفاده از این تکنولوژی، موجب می‌شود که بنگاه‌ها از دست هزینه‌های گزاف راه‌اندازی موتورخانه‌ها خلاص شوند. همچنین هزینه تعمیر و نگهداری این دستگاه‌ها نیز پایین بوده و جذابیت اقتصادی آن را بالاتر می‌برد.
  • از منظر مدیریتی: در صورتی که از روش‌های سنتی و قدیمی تامین گرما در سالن‌های صنعتی استفاده شود، تمرکز دما در نقاط محدود، منجر به تمرکز کارکنان در همان بخش‌ها می‌شود که این امر بازدهی و راندمان تولید را پایین می‌آورد. اما بخاری‌های سقفی با توزیع مناسب حرارت در تمام نقاط، این مشکل را حل کرده‌است.
  •  ایمنی و محیط زیست: کاهش آلودگی‌های محیطی و همچنین کاهش احتمال برخورد این نوع بخاری‌ها به پرسنل در مقایسه با بخاری‌های زمینی، مزیت دیگر این سیستم نسبت به سیستم‌های سنتی است.

بخاری سقفی گرماتاب

ایران مشعل اقدام به ارائه طیف گسترده‌ای از محصولات تابشی کرده است. استفاده از قطعات مرغوب و باکیفیت، رعایت استانداردهای تولید و داشتن محصولات متنوع باعث می‌شود که بتوانید با خیال راحت محصول مورد نیاز خود را از گرماتاب خریداری کرده از گارانتی و خدمات پس از فروش بلندمدت بهره‌مند شوید.
بخاری سقفی گرماتاب در دو مدل UT و SL عرضه می‌شود.
مدل UT برای اماکن با ارتفاع بلندتر طراحی شده و دارای توان گرمایی بالا می‌باشد. اما مدل SL برای گرمایش محیط‌های با ارتفاع کمتر مناسب است.

جمع‌بندی

بخاری سقفی یکی از انواع هیترهای پرطرفدار بین کسب‌وکارهای مختلف است. اشغال فضای کم، مصرف نه چندان بالا و گرمایش تابشی آن باعث شده تا کاربردهای زیادی در صنایع مختلف پیدا کند.
در این مقاله به معرفی بخاری سقفی تابشی پرداختیم و به جنبه‌های مختلف آن از جمله نحوه کارکرد آن، کاربرد و مزایای استفاده از آن و همچنین قطعات مورد نیاز برای ساخت آن را مورد بررسی قرار دادیم.
در صورتی که در استفاده از این سیستم گرمایشی تجربه‌ای دارید و یا سوال و نظری در این مورد دارید، خوشحال می‌شویم که آن را با ما در میان بگذارید.